Testy alergiczne

TESTY NA ALERGIĘ Z KRWI

Badanie polega na oznaczeniu swoistych przeciwciał klasy IgE obecnych we krwi, powodujących reakcje alergiczne.

Kiedy należy wykonywać badanie?

  1. U niemowląt, małych dzieci lub osób starszych, gdy mimo podejrzenia alergii, testy skórne dały ujemne wyniki.
  2. Gdy istnieje ryzyko nagłej zapaści naczyniowej i skurczu oskrzeli niebezpiecznych dla życia.
  3. Gdy pacjent przyjmuje leki przeciwalergiczne lub inne, które zaburzają wyniki testów skórnych.
  4. U chorych, u których nie można wykonać testów skórnych z powodu chorób skóry lub dermatografizmu.

Jak długo ważne są wyniki badań?

Od 6-12 miesięcy, ponieważ w tym czasie dziecko uczulone na jeden alergen może uczulić się na kolejne  i dlatego wskazane jest ponowne badanie.

Co oznacza wynik dodatni testu?

Wynik dodatni nie musi oznaczać objawowej, klinicznej alergii. Znaczenie kliniczne ma tylko wówczas, gdy współistnieją wyraźne i pasujące do wyniku objawy.

Co to jest CCD?

Czasami wynik testu w kierunku alergii może być zafałszowany poprzez tzw. reakcje krzyżowe alergenów wynikające z podobieństwa ich budowy. W takich przypadkach pacjent nie ma alergii na wiele substancji, ale otrzymuje dodatnie wyniki testu dla kilku alergenów. Najnowsze odkrycia naukowców pozwalają na wykrycie takich fałszywie dodatnich wyników za pomocą cząstki CCD (Cross-reactive Carbohydrate Determinant), która jest powodem powstawania reakcji krzyżowych.

W naszym laboratorium w każdym profilu alergicznym badane są reakcje krzyżowe alergenów za pomocą cząstki – nowego markera CCD.

RODZAJE TESTÓW


NIETOLERANCJA POKARMOWA

Do niedawna termin ten oznaczał każdą reakcję na pożywienie, obecnie  mianem nietolerancji pokarmowej określa się nieprawidłową reakcję organizmu z udziałem systemu odpornościowego i swoistych przeciwciał klasy G (IgG).

Czy nietolerancja pokarmowa to jest to samo co alergia pokarmowa?

W przypadku alergii pokarmowej do reakcji dochodzi niemal natychmiast po spożyciu niewielkiej ilości alergizującego pokarmu, np. rumień skóry, obrzęk, trudności oddychania, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Alergia związana jest z przeciwciałami klasy E (IgE). W nietolerancji pokarmowej powstają immunotoksyny pokarmowe, tj. kompleksy przeciwciał IgG i antygenów pokarmowych.

Objawy nietolerancji pokarmowej występują późno po spożyciu danego pokarmu – od kilku godzin do 2-3 dni – i dlatego zwykle nie są kojarzone z jedzonym pokarmem. Mogą utrzymywać się tygodniami, np. mleko czy chleb spożyte jednego dnia mogą powodować bóle stawów trzy dni później.

Objawy nietolerancji pokarmowej:

  • ze strony układu oddechowego: nieżyt  nosa, zapalenie zatok, astma,
  • ze strony przewodu pokarmowego: wzdęcia, zaparcia, zespół nadwrażliwego jelita, biegunki, otyłość
  • problemy z poczęciem  lub utrzymaniem ciąży
  • problemy reumatologiczne: bóle mięśni, osłabienie, migrena, zaburzenia koncentracji, autyzm, stany depresyjne, lęki

Jak rozpoznać nietolerancję pokarmową?

Badanie obecności we krwi pokarmowo swoistych przeciwciał klasy G (IgG).

Dostępne testy:

  1. FoodTest 40 określenie stężenia IgG przeciw 40 antygenom pokarmowym.
  2. FoodTest 90 Vegetarian –  panel dla osób na diecie wegetariańskiej – określenie stężenia IgG przeciw 94 antygenom pokarmowym.
  3. FoodTest 110 określenie stężenia IgG przeciw 109 antygenom pokarmowym.

Jak leczyć nietolerancje pokarmową?

Unikanie szkodliwego pokarmu czyli dieta eliminacyjna w oparciu o wynik testu w kierunku pokarmowo-swoistych przeciwciał IgG.