Pobieranie kału

MATERIAŁ DO BADAŃ

Kał jest pobierany w zakażeniach, zarażeniach i zatruciach przewodu pokarmowego. Inne materiały pobierane w tych chorobach to: wymazy z odbytu i okolic odbytu (owsiki), żółć, treść dwunastnicza, wymiociny (zatrucia), krew (dur brzuszny, paradury).

KIERUNEK BADAŃ

  • Kał na posiew – w zakażeniach bakteryjnych i grzybiczych przewodu pokarmowego.
  • Kał na badania parazytologiczne – poszukiwanie pasożytów przewodu pokarmowego: lamblii, tasiemców, glist i innych pasożytów oraz białka lamblii
  • Kał na resztki pokarmowe.
  • Kał w kierunku wirusów przewodu pokarmowego : adenowirusy i rotawirusy
  • Kał na wykrywanie antygenu Helicobacter pylori.
  • Kał na wykrywanie krwi utajonej.
  • Kał na wykrywanie obecności Clostridium difficile i na wykrywanie toksyn wytwarzanych przez te bakterie.

ZASADY POBIERANIA I TRANSPORTU KAŁU

  • Kał powinien być dostarczony do laboratorium w jałowych, jednorazowych pojemnikach.
  • Ilość materiału: za pomocą dołączonej łopatki albo innej szpatułki pobiera się grudkę kału wielkości orzecha włoskiego.
  • Kał na posiew- najlepiej pobrać we wczesnym okresie biegunki.
  • Przechowywanie i transport kału – najlepiej dostarczyć materiał w ciągu 2 godzin po pobraniu. Jeżeli to niemożliwe, można przez parę godzin przechowywać kał w lodówce.

 

Opracowano w ramach systemu jakości ©