Nietolerancja pokarmowa

NIETOLERANCJA POKARMOWA

Do niedawna termin ten oznaczał każdą reakcję na pożywienie. Obecnie mianem nietolerancji pokarmowej określa się nieprawidłową reakcję organizmu z udziałem systemu odpornościowego i swoistych przeciwciał klasy G (IgG).

Czy nietolerancja pokarmowa to jest to samo co alergia pokarmowa?

W przypadku alergii pokarmowej do reakcji dochodzi niemal natychmiast po spożyciu niewielkiej ilości alergizującego pokarmu, np. rumień skóry, obrzęk, trudności oddychania, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Alergia związana jest z przeciwciałami klasy E (IgE). W nietolerancji pokarmowej powstają immunotoksyny pokarmowe, tj. kompleksy przeciwciał IgG i antygenów pokarmowych.

Objawy nietolerancji pokarmowej występują późno po spożyciu danego pokarmu – od kilku godzin do 2-3 dni – i dlatego zwykle nie są kojarzone z jedzonym pokarmem. Mogą utrzymywać się tygodniami, np. mleko czy chleb spożyte jednego dnia mogą powodować bóle stawów trzy dni później.

Objawy nietolerancji pokarmowej:

  • ze strony układu oddechowego: nieżyt  nosa, zapalenie zatok, astma,
  • ze strony przewodu pokarmowego: wzdęcia, zaparcia, zespół nadwrażliwego jelita, biegunki, otyłość
  • problemy z poczęciem  lub utrzymaniem ciąży
  • problemy reumatologiczne: bóle mięśni, osłabienie, migrena, zaburzenia koncentracji, autyzm, stany depresyjne, lęki

Jak rozpoznać nietolerancję pokarmową?

Badanie obecności we krwi pokarmowo swoistych przeciwciał klasy G (IgG).

Dostępne testy:

  1. EUROLINE-FOOD-54
  2. EUROLINE-FOOD 108
  3. EUROLINE-FOOD 216

Jak leczyć nietolerancje pokarmową?

Unikanie szkodliwego pokarmu czyli dieta eliminacyjna w oparciu o wynik testu w kierunku pokarmowo-swoistych przeciwciał IgG.